Een banenmarkt is een goede gelegenheid om verschillende functies, branches en bedrijven te ontdekken. Je hebt actuele vacatures direct in beeld en je kunt je, op een laagdrempelige manier, voorstellen aan bedrijven of direct solliciteren. Maar hoe bereid je je voor en hoe val je op?

Voorbereiding
Je kunt je laten verrassen op een banenmarkt, maar een goede voorbereiding kan ook best handig zijn als je een goede indruk wilt achterlaten.  

Onderzoek allereerst de bedrijven die op de banenmarkt staan en lees je goed in, vooral over de bedrijven die jij interessant vind. Op die manier kun je jouw gesprekspartner ervan overtuigen dat jij echt geïnteresseerd bent in het bedrijf en in de functie. Ook kun je gerichtere vragen stellen waardoor je het bedrijf echt kunt leren kennen en kun je erachter kunt komen of het ook daadwerkelijk bij je past.

Op een banenmarkt is vaak weinig tijd om echt uitgebreid kennis met elkaar te maken. Je kunt het vergelijken met speeddaten. Bedenk dat je slechts 30 seconden de tijd hebt om jezelf voor te stellen en een onvergetelijke indruk achter te laten. Wat vertel je dan? Zet wat steekwoorden op papier en oefen een paar keer op je verhaal (let hierbij wel op dat het niet té ingestudeerd wordt). Door het goed voor te bereiden vermijd je een black-out bij jouw potentiële nieuwe werkgever.

Tijdens
Een voordeel van een banenmarkt is dat je je cv vrijblijvend kunt aanbieden of soms zelfs direct kunt solliciteren. Zorg daarom dat je genoeg exemplaren van jouw cv meeneemt. Plaats een duidelijke foto op je cv en zorg ervoor dat het opvalt. Er zullen namelijk nog wel meer kandidaten zijn die hun cv bij die bedrijven achterlaten. Het zou zonde zijn als juist jouw cv ondersneeuwt. Gebruik een ander, opvallend formaat, maak gebruik van felle kleuren of deel je cv op een wat apartere manier in: VAL OP! Oh, en strooi niet klakkeloos met je cv, maar deel het gericht uit aan bedrijven waar jij jezelf wel ziet werken.

Tijdens zo’n dag heb je in korte tijd vaak gesprekken met veel verschillende mensen. Sommigen zijn interessant, anderen net iets minder. Verzamel de visitekaartjes van de mensen waarmee jij een prettig gesprek hebt gevoerd. Schrijf desnoods een aantal punten op over het gesprek, zodat je later nog precies weet wie bij welk gesprek hoorde (en welk telefoonnummer natuurlijk).

Achteraf
Je hebt een beter beeld van de openstaande vacatures die bij jou passen, je cv’s zijn uitgedeeld en je hebt de belangrijkste visitekaartjes van de beurs verzameld. En dan?

Zoek je gesprekpartners op via LinkedIn, tik een leuk berichtje en stuur een connectieverzoek. Zo zien ze jou nogmaals voorbij komen en val je op: de kracht van herhaling! Daarnaast is het natuurlijk altijd handig om een aantal recruiters en HR-medewerkers aan je zakelijke netwerk toe te voegen.

En ‘last but not least’: Zorg dat je je eigen voicemail op een professionele manier hebt ingesproken. Als een potentiële werkgever jou belt en wordt doorgeschakeld naar je voicemail, wil je natuurlijk wel dat hij je serieus neemt.

Banenmarkt in Emmen

En nu….. Op naar een banenmarkt. Op donderdag 31 oktober zijn wij aanwezig op de banenmarkt in Emmen. Kom je met ons speeddaten en je cv met ons delen? We zien je graag tussen 14:00 en 16:00 uur aan de Verlengde Spoorstraat 2 in Emmen.

Meld je aan voor de JobAlert!


Meld je hier vrijblijvend aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.