Studies tonen aan dat sollicitanten die zich goed inlezen, een hogere kans hebben om de functie te krijgen dan degenen die dat niet doen. Het is duidelijk dat voorbereiding een grote rol speelt in het succes van een sollicitatiegesprek. Hiermee laat je zien dat je serieus en oprecht geïnteresseerd bent in de functie. Daarnaast versterkt een goede voorbereiding jouw zelfvertrouwen en verbetert het je communicatieve vaardigheden. Hoe je precies een sollicitatiegesprek kunt voorbereiden leggen we jou graag stapsgewijs uit.  

1. Grondig onderzoek van het bedrijf

Bestudeer de bedrijfswebsite, lees jaarverslagen, persberichten en zoek naar recente nieuwsartikelen over het bedrijf. Begrijp de bedrijfscultuur door te kijken naar waarden, doelstellingen en mogelijke uitdagingen waar het bedrijf voor staat. Zoek informatie over de branche, concurrenten en eventuele recente veranderingen binnen het bedrijf.

2. Positieve lichaamstaal en presentatie

Kleed je passend voor de gelegenheid, afhankelijk van de bedrijfscultuur. Kies kleding waarin je je comfortabel en zelfverzekerd voelt. Maak oogcontact om vertrouwen en oprechte interesse te tonen. Zorg voor een stevige, maar niet overdreven handdruk. Let op je houding: zit rechtop en toon enthousiasme door te glimlachen en vriendelijk te zijn.

3. Wees overtuigend

Identificeer je sterke punten en bereid voorbeelden voor die je vaardigheden en ervaringen illustreren, vooral die relevant zijn voor de functie. Gebruik de STARR-methode (Situation, Task, Action, Result, Reflection) om je antwoorden te structureren en specifieke voorbeelden te geven.

4. Vermijd overdrijving

Wees eerlijk over je prestaties en ervaringen. Vermijd het overdrijven van je vaardigheden om teleurstelling of onrealistische verwachtingen te voorkomen. Focus op concrete voorbeelden die je ervaringen ondersteunen en de waarde laten zien die je kunt toevoegen aan het bedrijf.

5. Luister actief

Wees attent op de vragen van de interviewer en neem de tijd om de vraag volledig te begrijpen voordat je antwoordt. Als je niet zeker bent van een vraag, vraag dan gerust om verduidelijking voordat je antwoordt.

6. Stel relevante vragen

Bereid vragen voor die laten zien dat je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf en de functie. Vraag bijvoorbeeld naar de bedrijfscultuur, of er groeimogelijkheden zijn, wat de dagelijkse verantwoordelijkheden van de rol of hoe een typische werkdag eruit ziet.

7. Vermijd negativiteit

Wees constructief over voorgaande werkervaringen en werkgevers, zelfs als die minder positief waren. Focus op wat je hebt geleerd en hoe je gegroeid bent. 

8. Vraag naar feedback

Aan het einde van het gesprek, vraag naar feedback en toon interesse. Vraag of er nog verdere vragen zijn over jouw kwalificaties of ervaringen en bedank de interviewer voor hun tijd. Ben je niet verder gekomen in het sollicitatiegesprek? Neem deze feedback dan ook mee naar je volgende gesprek. 

Heb je alle tips doorlopen en ga jij goed voorbereid op pad?

Dan rest ons niet meer dan jou heel veel succes te wensen met jouw sollicitatiegesprek. Is het uiteindelijk niks geworden? Kijk dan eens tussen deze vacatures en wij helpen jou graag naar het volgende gesprek. 

Meld je aan voor de JobAlert!


Meld je hier vrijblijvend aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.