Blogs | Euro Planit

Lasser: een zeer interessant beroep!

Geschreven door Redactie | 3 apr 2023

Het beroep van lasser is zeer interessant! Bijna iedereen kent dit beroep wel, maar wist je dat er nog best grote verschillen zitten in het uitvoeren van het laswerk, de opleidingen en vaardigheden die je moet bezitten? Wij nemen je mee in alle ins en outs van het vak! 

Wat zijn de werkzaamheden van een lasser?

Een lasser werkt met metaal en kan dus in verschillende branches terechtkomen. Je taak is om verbindingen te maken tussen stukken metaal, dit doe je met verschillende technieken, specialisaties en op veel verschillende plekken. Dit kan je binnen, buiten en zelfs onder water uitvoeren. Doordat je door middel van warmte of druk het metaal bewerkt, wordt het metaal zacht en smelt dit. Hierdoor kan je de onderdelen samenvoegen. In dit beroep werk je met zowel grote constructies of houd je je bezig met het fijne werk. Je kan nieuwe onderdelen maken of enkel onderhoud- of reparatiewerk uitvoeren.

Enkele voorbeelden van werkzaamheden van een lasser zijn:

  • Werktekeningen lezen en bestuderen
  • Metalen delen knippen, buigen, snijden of zagen ter voorbereiding
  • De metalen delen klemmen op de lastafel
  • De toevoer van gasmengsels regelen
  • Het daadwerkelijk lassen; metalen delen aan elkaar vastmaken
  • De lasnaden controleren en slijpen met een slijptol

Verschillen in lasvacatures

In de vacatures zie je vaak de termen MIG/MAG-lasser (Metal Inert Gas/Metal Active Gas) of TIG-lasser (Tungsten Inert Gas) staan. Hier zit een groot verschil in.

Door zijn veelzijdigheid en snelheid wordt MIG/MAG-lassen tegenwoordig het meest gebruikt als lasproces. Je voegt tijdens het lassen een lasdraad toe aan het materiaal, die door de warmte smelt en zo een wordt met het materiaal. Dit werk kan ook door een lasrobot uitgevoerd en overgenomen worden. Een functie van lasrobot programmeur of controleur komt dan om de hoek kijken.

Met TIG-lassen kan men een hoge laskwaliteit bereiken, het wordt gezien als een moeilijkere vorm dan MIG/MAG lassen. Het grote verschil komt doordat je met TIG-lassen het toevoegmateriaal handmatig moet toevoegen, dus je hebt twee handen nodig om te kunnen werken. Als TIG-lasser werk je veel met RVS of dunne platen van aluminium en uiteraard met staal.

Als we het in een zin verwoorden is het zo dat bij MIG/MAG-lassen een constante spanning wordt gebruikt en bij TIG-lassen een constante stroom.

Opleiding om lasser te worden

Om lasser te kunnen worden volg je een Technische Beroepsopleiding. Dit is een mbo-opleiding, niveau 1 of 2. Je kan een opleiding kiezen richting basislasser, allround lasser en onderhoud werktuigbouw. Tijdens de opleiding doe je veel ervaring op (bijvoorbeeld als BBL-er) maar leer je ook om veilig te werken.  Ook zijn er verschillende cursussen om nog meer vaardigheden onder de knie te krijgen.

Het salaris wat bij deze functie hoort ligt gemiddeld op € 2.300 bruto per maand en kan oplopen tot wel € 4.000 bruto per maand.

Ik wil lasser worden!

Dan hebben wij een passende baan voor jou! Bekijk de onderstaande vacatures gerust en ga het gesprek aan. Wij helpen je graag verder! Momenteel staan er bijna 300 vacatures online voor verschillende type lassers. Zowel in de bouw, de techniek en offshore is er vraag naar lassers.