Misschien zie je het wel eens langskomen: de functie van KAM manager. Maar wat doet zo’n manager nou precies en hoe word jij er een? Wij vertellen vandaag alles over de functie van KAM manager en wat de vereisten zijn om in deze functie aan het werk te gaan!

Wat is een KAM manager?

KAM staat voor Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu. Je zorgt ervoor dat de organisatie volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden werkt en dat werknemers het werk op een veilige, gezonde en milieubewuste manier uitvoeren. In de functie ben je verantwoordelijk voor het opzetten van het managementsysteem en voor het onderhouden van de kwaliteit, veiligheid en het milieu. Daarnaast is het signaleren van risico’s en kansen ook de taak van de KAM manager.

Verder zorg je er in deze functie voor dat de KAM gegevens verzameld en geanalyseerd worden, zodat je actieplannen op kan stellen. Je ondersteunt bij externe audits en je voert interne audits zelf uit. Tot slot houd je de ontwikkeling bij omtrent de arbo- en milieuwetgeving, zodat je mee kunt denken in de verbeterprocessen.

Hoe word je een KAM manager?

Het is uiteraard mogelijk om je te laten omscholen tot KAM manager, maar het is ook mogelijk dat je in de functie rolt of ervoor gevraagd wordt. Indien je je wil laten omscholen, is het mogelijk om een cursus te doen. Bij de KAM coördinator opleiding leer je over managementsystemen in het algemeen, over de implementatie ervan en de normkennis ISO 9001, ISO 14001 en ISO 45001. Je leert verder ook over de interne audits.

Zodra je eenmaal werkzaam bent als KAM manager heb je doorgroeimogelijkheden zoals onder andere operations manager en MT lid. Daarnaast is er een zeer grote banenkans, gezien er momenteel veel vacatures openstaan als KAM manager.

Welke competenties heb je nodig?

Om KAM manager te worden heb je minstens HBO werk- en denkniveau nodig. Het is namelijk belangrijk dat je over gedegen kennis van diverse kwaliteitsnormen en systemen, lean en QRM beschikt. Daarnaast heb je ervaring nodig met het gebruik van ERP, Excel en andere geautomatiseerde systemen. En tot slot: het belangrijkste is dat je plezier hebt in het verbeteren van de werkwijze met als doel de kwaliteit en efficiency verhogen.

Hoe ziet de werkomgeving van een KAM manager eruit?

Een KAM manager werkt samen met alle lagen binnen het bedrijf én met externe partijen. Hierbij denk je aan klanten, de milieudienst of de brandweer. Het ene moment bespreek je een productieproces met TD, even later presenteer je een rapport aan het management of bespreek je een inspectie met de lokale hulpdiensten.

In een kleiner bedrijf is de kans groter dat de KAM-afdeling enkel bestaat uit de KAM manager en zul je je aandacht sneller moeten verdelen over het hele KAM gebied. Dit in tegenstelling tot wanneer het bedrijf een compleet KAM-team bezit. Met meerdere QHSE-professionals binnen één bedrijf, is de kans groter dat jij je kunt richten op één specifiek onderdeel.

Vacatures als KAM manager

Wil jij werken als KAM manager? Euro Planit heeft momenteel een vacature voor KAM manager openstaan in Varsseveld. Solliciteer direct!

Meld je aan voor de JobAlert!


Meld je hier vrijblijvend aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.