Mijn naam is Jesse Wilbrink ik ben bij Euro Planit werkzaam als IT-consultant. Ik was verheugd toen mijn collega mij vroeg om deze week een blog te schrijven want dit geeft me de kans om de (in mijn ogen) mooiste en zeker de meest booming branche ter wereld eens in de picture te zetten. Namelijk IT of voluit “information technology”.

IT is overal en ik durf met 100% zekerheid te zeggen dat er ergens bij jou in de ruimte iets is wat met IT te maken heeft (waarschijnlijk je computer of telefoon waar je dit artikel op leest) en als dat niet zo is dan kan ik je verzekeren dat binnenkort in iedere ruimte maar ook buiten IT aanwezig is. Waar je nu waarschijnlijk handmatig om half 7 ’s ochtends je kop koffie moet zetten zal dit door de ontwikkelingen van “The internet of things” op korte termijn waarschijnlijk automatisch gaan, of kan je via een appje het zwarte goud produceren. Deze apparaten zijn momenteel al op de markt maar zullen spoedig bij iedereen thuis te vinden zijn. Dit is slechts een klein voorbeeld van de toepassing van IT in de toekomst. Het zal uiteindelijk alleen maar meer en meer worden.

Maar deze ontwikkelingen komen natuurlijk niet uit de lucht vallen, daar zijn mensen voor nodig namelijk; IT-ers. De IT-er is niet zomaar een werknemer, de IT-er is een soort van superheld met twee magische handen die van niets iets kunnen maken en dit iets kan je dagelijks leven zo veel makkelijker maken.

Van superhelden zijn er niet veel, dit geldt dus ook voor de IT-ers.

Je hoeft geen helderziende te zijn om te zien dat het aantal IT-vacatures enorm stijgt. Maar helaas zijn deze vacatures niet zo makkelijk in te vullen. Sterker nog, geen enkele beroepsgroep kent zoveel vacatures die moeilijk te vervullen zijn als de IT. Want de vraag is nu eenmaal groter dan het aanbod en daarnaast zijn IT-ers kieskeurig.  

Vooral in de MKB is het tekort aan IT-ers groot en dan met name software developers.

Ik weet dat dit niet heel hoopvol klinkt maar er is licht aan het eind van de tunnel. Schaarste zal voorlopig nog wel blijven, maar er zijn initiatieven om meer mensen de IT in te krijgen. Zo worden er op steeds meer scholen programmeer lessen gegeven. Dit vind ik persoonlijk misschien wel het belangrijkste initiatief. Ik ben er namelijk van overtuigd dat er genoeg mensen zijn die IT leuk kunnen vinden maar het simpelweg nog niet ontdekt hebben en zijn er tot op heden te weinig succesvolle initiatieven geweest om mensen te enthousiasmeren voor de IT.

Door kinderen spelenderwijs programmeren te leren denk ik dat er op jonge leeftijd al een inzicht wordt geboden in hoe leuk IT eigenlijk is en wat je er allemaal mee kan. Dit initiatief staat nu nog in de kinderschoenen (letterlijk en figuurlijk) maar ook onder jongeren is een baan in de IT al flink gestegen in populariteit. Dit zie je af aan onder andere de exponentiële groei in aanmeldingen voor informatica opleidingen.

Maar goed ik hoor je denken “daar heb ik nu nog niks aan” en dat klopt.

Maar ook nu zijn er activiteiten die je kan ondernemen om IT personeel aan te trekken. Echter, moet je dan wel van goede huizen komen. Want zoals gezegd IT-ers zijn kieskeurig en dat kunnen ze ook zijn in deze arbeidsmarkt.

Als ik het heb over kieskeurig dan heb ik het niet over een flink salaris want over het algemeen vinden IT-ers dat niet zo heel belangrijk (uitzonderingen daargelaten). Nee wat de IT-er drijft om van baan te wisselen zit hem in andere motivatoren. IT-ers zijn creatieve mensen ze ontwikkelen zichzelf graag en vinden het leuk om te experimenteren. Zo zien we steeds meer organisaties die periodiek een soort van innovatiedag voor hun IT-ers organiseren. Dit biedt ze de gelegenheid om te experimenteren met nieuwe technieken en geeft ze de kans om zich te ontwikkelen. Naast het verbeteren van de tevredenheid en het vergroten van de kennis van je werknemers kan zo’n innovatiedag uw organisatie ook wat opleveren. Bijvoorbeeld door de toepassing van nieuwe technieken kan je product worden verbeterd waarmee je je organisatie kan onderscheiden in de markt.  

IT-ers zijn gek op hun beroep en willen dan ook graag aan een mooi product werken. Hier heb je als organisatie niet altijd invloed op, je kan immers niet je product aanpassen aan de developer. Maar wat je wel kan doen is je product of de gebruikte technieken promoten in je vacatureteksten.

Dit zijn slechts enkele tips en bieden geen enkele garantie maar alle beetjes helpen. En mocht het dan echt niet wil lukken om IT-ers te werven dan kan je altijd zelf nog de IT in gaan, er is immers voldoende werk in te vinden en het is het mooiste vakgebied wat er is !

kan je product worden verbeterd

Meld je aan voor de JobAlert!


Meld je hier vrijblijvend aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.