Wat is een uitzendbureau nou precies?

Wat is een uitzendbureau en hoe kan het jouw carrière positief beïnvloeden? In dit blog nemen we een diepgaande duik in de wereld van uitzendbureaus, leggen we hun essentiële rol uit in de arbeidsmarkt, en delen we waardevolle inzichten over hoe ze werkzoekenden en bedrijven met elkaar verbinden.

Inhoudsopgave
 

Definitie en functie van een uitzendbureau

Een uitzendbureau speelt een cruciale rol op de arbeidsmarkt. Maar wat houdt dit precies in? In simpele bewoordingen, een uitzendbureau brengt werkzoekenden in contact met bedrijven die tijdelijk extra personeel nodig hebben. Het fungeert als een bemiddelaar die de juiste match creëert tussen werknemer en werkgever.

Voor bedrijven biedt een uitzendbureau een praktische oplossing wanneer ze op korte termijn extra personeel nodig hebben, bijvoorbeeld voor specifieke projecten of plotselinge werktoenames. Voor werkzoekenden opent het deuren naar ervaring in verschillende sectoren en bij diverse werkgevers. Zie in onderstaande diagram het verband tussen de uitzendkracht, de uitzendorganisatie en opdrachtgever. De piramide laat zien welke partijen verantwoordelijk zijn voor onder andere het CAO, Arbowet en het Arbodocument:

Pyramide; de rol van een uitzendbureau

Definitie uitzendbureau

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is een uitzendbureau een organisatie die werknemers ter beschikking stelt om onder leiding van een ander bedrijf te werken (CBS, 2020). Dit betekent dat je jouw werk uitvoert bij een ander bedrijf, terwijl jouw officiële dienstverband bij het uitzendbureau blijft.

Een krachtig punt van uitzendbureaus is hun vermogen om flexibel en snel te reageren op de veranderende arbeidsmarktbehoeften. Ze kunnen op korte termijn werknemers leveren aan bedrijven die tijdelijk personeel nodig hebben. Dit biedt werkzoekenden de kans om snel aan de slag te gaan, vaak in diverse functies, wat waardevol is voor het opbouwen van ervaring.

Sollicitatiegesprek; wat is een uitzendbureau


Uitzendwerk is een bewezen concept dat in de loop der jaren steeds verder is ontwikkeld. Gezien de dynamiek en voortdurende veranderingen in de arbeidsmarkt, blijft de relevantie van uitzendbureaus groeien.

De volgende hoofdstukken zullen een diepere kijk geven op hoe uitzendbureaus werken, de voordelen voor werkzoekenden, en belangrijke overwegingen bij het kiezen van een uitzendbureauOp zoek naar vacatures binnen de Techniek,
Logistiek of Productie? Klik hier!


 

Hoe werkt een uitzendbureau?

Om te beantwoorden wat een uitzendbureau is, moet het sollicitatieproces stap-voor-stap in kaart worden gebracht. Het proces bij een uitzendbureau is gestructureerd en efficiënt, ontworpen om zowel werkzoekenden als bedrijven optimaal van dienst te zijn. Hieronder volgt een algemene beschrijving van de stappen in dit proces:

Stappenplan, procedure uitzendbureau

 

Stap 1: Neem contact op met het uitzendbureau of solliciteer op een vacature

Het proces begint wanneer je als werkzoekende contact opneemt met het uitzendbureau, of direct solliciteert op een vacature die door het bureau is gepubliceerd.

Stap 2: Het intakegesprek bij het uitzendbureau

Na het initiële contact volgt een intakegesprek. Tijdens dit gesprek worden jouw vaardigheden, ervaringen, en werkvoorkeuren besproken. Dit helpt het uitzendbureau om een goed beeld van jou te krijgen en te bepalen welke vacatures geschikt zouden kunnen zijn.

Stap 3: Matchen met vacatures

Op basis van het intakegesprek gaat het uitzendbureau op zoek naar passende vacatures. Ze streven ernaar om een match te vinden die goed aansluit bij jouw profiel en de behoeften van de werkgever.

Stap 4: Sollicitatiegesprek bij de opdrachtgever en selectie

Als er een passende vacature gevonden is, word je voorgesteld aan de opdrachtgever en volgt er meestal een sollicitatiegesprek. Het uitzendbureau ondersteunt je in de voorbereiding op dit gesprek.

Stap 5: Aan de slag

Na een succesvolle selectieprocedure begin je met werken bij de opdrachtgever. Hoewel je bij het bedrijf werkt, ben je formeel in dienst bij het uitzendbureau, dat verantwoordelijk is voor zaken als salaris en arbeidsvoorwaarden.

Stap 6: Begeleiding en ondersteuning van het uitzendbureau

Het uitzendbureau blijft betrokken, ook nadat je bent gestart met je nieuwe baan. Ze bieden begeleiding en staan klaar om eventuele vragen of problemen aan te pakken.

 


Op zoek naar vacatures binnen de Techniek,
Logistiek of Productie? Klik hier!


 

Verschillen in het proces: Uitzendwerk, Detachering, en Werving & Selectie

Uitzendbureaus staan klaar om werkzoekenden te ondersteunen met een uitgebreid scala aan diensten en mogelijkheden die hun zoektocht naar werk vergemakkelijken en verbeteren. Sommige uitzendbureaus bieden trajecten aan waarbij je begint als uitzendkracht, maar de kans krijgt om na verloop van tijd een vast dienstverband bij de opdrachtgever te krijgen. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor werkzoekenden die op zoek zijn naar stabiliteit op de lange termijn.

Hoewel uitzendwerk, detachering en werving & selectie allemaal methoden zijn om werkzoekenden aan werkgevers te koppelen, verschillen de processen aanzienlijk:

Proces bij Uitzendwerk

 • Inschrijving en Intake: Net als bij andere vormen van arbeidsbemiddeling, begin je met een inschrijving, sollicitatie en een intakegesprek bij het uitzendbureau.

 • Snel Matchen: Uitzendbureaus richten zich op het snel matchen van kandidaten aan beschikbare tijdelijke functies.

 • Flexibiliteit: Het proces is zeer flexibel, met vaak korte doorlooptijden tussen sollicitatie en start van het werk.

 • Korte termijn en Variërende Contracten: Contracten zijn meestal van korte duur, variërend van een paar dagen tot een jaar.

Proces bij Detachering

 • Gericht op Specialisme en Ervaring: Detachering richt zich vaak op meer gespecialiseerde functies en vereist daarom een grondigere selectieprocedure.

 • Langdurige Plaatsing: Kandidaten worden meestal voor langere tijd (enkele maanden tot jaren) bij een bedrijf geplaatst.

 • Diepgaande Matching: Er is vaak een diepgaandere matching nodig, waarbij niet alleen naar de vaardigheden wordt gekeken, maar ook naar de langetermijnfit met het bedrijf.

 • Contracten: De contracten bij detachering zijn doorgaans langduriger en kunnen overgaan in een vast dienstverband bij het bedrijf.

Uitzendbureau kennismakingsgesprek

Proces bij Werving & Selectie

 • Zoeken naar Vaste Kandidaten: Dit proces is gericht op het vinden van kandidaten voor vaste, langdurige posities binnen een bedrijf.

 • Uitgebreide Selectieprocedure: De selectieprocedure is uitgebreider en focust nog meer op zowel de vaardigheden als de culturele fit met het bedrijf.

 • Direct in Dienst bij Bedrijf: Na succesvolle selectie treedt de kandidaat direct in dienst bij het bedrijf, niet bij het werving- en selectiebureau.

 • Lange Termijn Commitment: Er is sprake van een lange termijn commitment van zowel de kandidaat als het bedrijf.

Elk van deze processen heeft zijn eigen unieke kenmerken en stappen. Ze zijn ontworpen om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van zowel de werkzoekenden als de bedrijven, variërend van tijdelijke ondersteuning tot de zoektocht naar een langetermijnmedewerker.

 


Op zoek naar vacatures binnen de Techniek,
Logistiek of Productie? Klik hier!


 

Wat is een uitzendbureau: de verschillende contractfases bij Uitzendwerk

Wanneer je via een uitzendbureau werkt, is het belangrijk om de verschillende contractfases te begrijpen. Deze fases bepalen de rechten en verplichtingen van zowel de uitzendkracht als het uitzendbureau. In dit hoofdstuk geven we een beknopt overzicht van de typische fases die je kunt tegenkomen in uitzendcontracten.

Fase A

Fase A is de eerste stap voor uitzendkrachten. Het duurt maximaal 52 weken en begint zodra een uitzendkracht begint te werken voor een uitzendonderneming. De belangrijkste kenmerken zijn:

 • Uitzendbeding: Automatische beëindiging bij inlenerverzoek, uitzendkrachtstop, fase A-einde, of afloop overeengekomen einddatum. Bij ziekte loopt het contract tot de einddatum.
 • Opzegtermijn: Eerste 26 weken geen opzegtermijn, daarna 10 kalenderdagen voor uitzendonderneming, 1 werkdag voor uitzendkracht.
 • Contractduur: Minimaal 4 weken voor herhaalde contracten.
 • Loon: Gebaseerd op inlenersbeloning vanaf dag één.
 • Doorbetaling loon: Gewerkte uren, tenzij anders overeengekomen.
 • Pensioen: Opbouw start vanaf eerste werkdag.

Fase B

Fase B volgt Fase A op. Hier werken uitzendkrachten op basis van bepaalde tijdsovereenkomsten, met een maximumduur van drie jaar. Belangrijke kenmerken zijn:

 • Overeenkomsten: Maximaal 6 bepaalde tijdsovereenkomsten binnen 3 jaar.
 • Onderbrekingen: Meer dan 6 maanden reset teller naar fase A.
 • Pensioen: Verplichte deelname aan plusregeling pensioen.
 • Doorbetaling loon: Minimaal 100% van laatstverdiende loon over afgesproken uren.
 • Ziekte: Eerste jaar 90% doorbetaling, tweede jaar 80%.

Uitzendbureau intakegesprek

Fase C

Fase C is de laatste fase, waarbij uitzendkrachten een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebben bij het uitzendbureau. Belangrijke kenmerken zijn:

 • Pensioen: Verplichte deelname aan plusregeling pensioen.
 • Doorbetaling loon: Minimaal 100% van laatstverdiende loon over afgesproken uren. Bij nieuwe opdracht minimaal 90% van laatstverdiende loon, nooit minder dan 85% van hoogstgenoten loon in fase C.
 • Ziekte: Eerste jaar 90% doorbetaling, tweede jaar 80%.
 • Ontslag: Normale ontslagregels van toepassing bij beëindiging.

De voordelen van een uitzendbureau

Voor werkzoekenden binnen de branches techniek, logistiek en productie biedt werken via een uitzendbureau tal van voordelen. Dit hoofdstuk gaat in op de specifieke voordelen die uitzendwerk in deze sectoren met zich meebrengt.

Flexibiliteit in werkuren en locaties

Een groot voordeel van uitzendwerk, vooral in techniek, logistiek en productie, is de flexibiliteit. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor werk dat past bij jouw levensstijl, of het nu gaat om ploegendiensten, dagdiensten of een flexibel rooster. Dit maakt het mogelijk om werk en privé beter op elkaar af te stemmen.

Variatie in werkervaring

Werken in verschillende bedrijven en projecten biedt een unieke kans om diverse werkervaringen op te doen. Of je nu in een grote productiefaciliteit werkt of in een gespecialiseerd technisch bedrijf, elke opdracht verbreedt je horizon en versterkt je cv.

Ontwikkeling van specialistische vaardigheden

Elke opdracht binnen de techniek, logistiek of productie biedt de kans om specifieke vaardigheden te ontwikkelen of te verfijnen. Dit is cruciaal in sectoren waar technologische vooruitgang en gespecialiseerde vaardigheden hoog in het vaandel staan.

Uitbreiding van professioneel netwerk

Door te werken met verschillende bedrijven en teams bouw je een uitgebreid professioneel netwerk op. Deze contacten kunnen waardevol zijn voor toekomstige carrièremogelijkheden en professionele groei.

Uitzendbureau professioneel netwerk

Snelle toegang tot werk

Uitzendbureaus zijn vaak direct op de hoogte van vacatures binnen techniek, logistiek en productie. Dit betekent dat je sneller aan de slag kunt, vaak zelfs in functies die niet breed geadverteerd worden.

Professionele begeleiding en ondersteuning

Uitzendbureaus bieden ondersteuning bij het vinden van de juiste baan en bieden hulp bij het ontwikkelen van je loopbaan. Ze kunnen adviseren over cursussen of trainingen die jouw kansen in deze sectoren kunnen vergroten.

Potentiële doorgroeimogelijkheden naar een vaste baan

Veel bedrijven gebruiken uitzendwerk als een manier om potentieel vast personeel te vinden. Uitblinken in een tijdelijke rol kan dus leiden tot een vaste positie binnen een bedrijf.

 


Op zoek naar vacatures binnen de Techniek,
Logistiek of Productie? Klik hier!


 

Hoe kies je het juiste uitzendbureau?

Bij het zoeken naar werk via een uitzendbureau speelt de keuze van het juiste bureau een cruciale rol. Een uitzendbureau dat gespecialiseerd is in jouw sector biedt niet alleen de beste kansen op passend werk, maar begrijpt ook de specifieke uitdagingen en kansen binnen jouw vakgebied. Deze specialistische kennis is van onschatbare waarde omdat het bureau niet alleen jouw vaardigheden, maar ook de eisen van de branche begrijpt. Hierdoor kunnen zij de perfecte match maken tussen jou en potentiële werkgevers.

Uitzendbureau kennismakingsgesprek

Gouden reputatie

Daarnaast is de reputatie van het uitzendbureau een belangrijk aspect om te overwegen. Een bureau met een goede reputatie, blijkend uit positieve ervaringen van eerdere uitzendkrachten, geeft vertrouwen. Het is aan te raden om reviews of getuigenissen te zoeken, zodat je een realistisch beeld krijgt van wat je kunt verwachten. Persoonlijke aandacht en begeleiding zijn eveneens essentiële factoren. Een goed uitzendbureau kijkt verder dan de korte termijn; ze zijn geïnteresseerd in jouw carrièredoelen en professionele ontwikkeling. Ze moeten niet alleen gericht zijn op het vervullen van vacatures, maar ook op jouw persoonlijke groei en tevredenheid op lange termijn.

Transparantie is een andere sleutel tot een goede relatie met een uitzendbureau. Een bureau dat open en eerlijk is over arbeidsvoorwaarden, betaling en de aard van de werkzaamheden, helpt misverstanden voorkomen en zorgt voor een vertrouwensbasis. Het is belangrijk dat je precies weet wat je kunt verwachten, zowel van het bureau als van de werkgever waar je uiteindelijk aan de slag gaat.

Begeleiding en ontwikkeling

Mogelijkheden voor ontwikkeling en opleiding zijn tevens cruciaal. In een snel veranderende arbeidsmarkt is het belangrijk dat je je vaardigheden blijft ontwikkelen. Een uitzendbureau dat investeert in de opleiding en ontwikkeling van zijn uitzendkrachten, toont niet alleen een toewijding aan de kwaliteit van zijn personeel, maar ook aan hun persoonlijke en professionele welzijn.

Ook ondersteuning bij sollicitatieprocessen is van groot belang. Een uitzendbureau dat je helpt met het voorbereiden van sollicitatiegesprekken, het opstellen van een sterk cv en het geven van carrière-advies, kan je kansen op het vinden van een geschikte baan aanzienlijk vergroten.

Waarom Euro Planit?

 • Ervaring en Expertise: Met meer dan twintig jaar ervaring biedt Euro Planit betrouwbare en deskundige ondersteuning in je zoektocht naar werk.
 • Persoonlijke Benadering: De aanpak is gericht op het vinden van een baan die niet alleen past bij je vaardigheden, maar ook bij je persoonlijke ambities.
 • Gespecialiseerd in Diverse Sectoren: Of je nu een baan zoekt in de techniek, logistiek of productie, Euro Planit heeft een breed scala aan opties in deze dynamische velden.
 • Diverse Werklocaties: Ze bieden kansen door heel Nederland, met de nadruk op plekken waar jouw talent erkend en gewaardeerd wordt.
 • Flexibele Werkopties: Van vaste banen tot tijdelijke projecten, Euro Planit biedt een verscheidenheid aan mogelijkheden om aan ieders behoeften te voldoen.
 • Betrouwbaar en Gecertificeerd: Met erkenningen van ABU, SNA en SNF staat Euro Planit garant voor kwaliteit en betrouwbaarheid in hun dienstverlening.

Wat is een uitzendbureau... De toekomst!

De toekomst van uitzendwerk staat bol van innovatie dankzij voortdurende digitalisering en technologische vooruitgang. Uitzendbureaus omarmen steeds geavanceerdere matching-algoritmen en platforms om werkzoekenden en vacatures nog sneller en nauwkeuriger te koppelen.

Wat betekent dit voor jou als werkzoekende? Het betekent dat je binnen handbereik toegang hebt tot meer gepersonaliseerde en relevante vacatures, waardoor jouw zoektocht naar werk efficiënter wordt dan ooit tevoren. Als kers op de taart maken uitzendbureaus steeds meer gebruik van nieuwe tools en online vacatures om jou direct op de hoogte te stellen van de nieuwste banen.

JobSpotter: niet meer te hoeven zoeken naar vacatures

De JobSpotter is een voorbeeld van een tool die het makkelijker maakt om een passende vacature te vinden. Door jezelf aan te melden voor de JobSpotter krijg jij elke twee weken een vacature update, gratis in jouw mailbox. Hierdoor ben je altijd up-to-date en kun je snel reageren op banen die perfect bij jouw voorkeuren passen. Geïnteresseerd? Klik hier om je aan te melden!

JobSpotter; vacatures in mailbox

Dat betekent dat je altijd als eerste op de hoogte bent en nooit meer een kans mist. De toekomst van werk ligt in jouw handen, met geavanceerde technologieën die jouw zoektocht naar werk vereenvoudigen en optimaliseren.

 


Op zoek naar vacatures binnen de Techniek,
Logistiek of Productie? Klik hier!


 

Conclusie

Dus, wat is nu eigenlijk een uitzendbureau? Na alles wat we in deze blog hebben besproken, is het duidelijk dat een uitzendbureau veel meer is dan alleen een tussenpersoon tussen jou en je volgende baan. Het is een plek die bruist van kansen, vooral in sectoren als techniek, logistiek en productie.

We hebben een kijkje genomen in hoe het allemaal werkt, van je eerste gesprek met een uitzendbureau tot het moment dat je aan de slag gaat. We begrijpen hoe uitzendbureaus je niet alleen flexibiliteit bieden, maar ook helpen om je vaardigheden te verbreden en je professioneel te ontwikkelen.

Kortom, uitzendbureaus zijn echt een springplank naar toffe kansen en nieuwe ervaringen in je carrière. Ze zijn de onzichtbare hand die talent koppelt aan geweldige banen. En dat is toch een mooie manier om je werkzame leven een boost te geven!

 

Meld je aan voor de JobAlert!


Meld je hier vrijblijvend aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.