Waarom de vraag: 'Vertel eens wat over jezelf?'
Het begin van het sollicitatiegesprek is vaak informeel en bedoeld om meer over jou als persoon te weten te komen. Naast het werk dat uitgevoerd moet worden, wil de werkgever/recruiter ook jou als mens ontmoeten. Jouw persoonlijkheid weegt ook mee in de beslissing of ze je wel of niet aannemen. Pas je binnen de cultuur en afdeling van de nieuwe organisatie? Ben je open, enthousiast en weet je wat je de ander kan bieden voor de invulling van de functie? Je wordt uitgenodigd op sollicitatiegesprek omdat de recruiter meer van jou wil weten dan op je cv staat.
Hoe begin je?
Begin met je naam, leeftijd en geef een paar karaktereigenschappen. Vertel in een paar zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt. Wanneer je vanuit je passie vertelt, zullen je ogen gaan twinkelen en komt er vanzelf een informeel gesprek op gang. Werkgevers/recruiters zijn op zoek naar die twinkeling, jouw enthousiasme. Je kan over van alles vertellen, reizen, sporten, werk. Als het maar iets over jou als persoon zegt. Vanuit het informele begin zal het gesprek vanzelf meer een zakelijke wending krijgen.
Bijvoorbeeld
"Ik heet (naam) en ben (leeftijd) jaar. Ik ben (schets kort je gezinssituatie: getrouwd/alleenstaand/kinderen). Mijn karakter is te beschrijven als: (geef een paar eigenschappen die ook aansluiten bij het profiel van de functie). Waar ik zeer gepassioneerd over ben/zeer betrokken bij voel/ veel energie van krijg, is (benoem hier 1 a 2 zaken waar je echt gepassioneerd over bent).
Laat vervolgens ruimte aan de gesprekspartner om er op in te gaan. Vaak pakt de recruiter door op een eigenschap of een passie die je net genoemd hebt. Na het informele begin kun je een logische stap maken naar de functie waar je op solliciteert. Eindig met het vertellen waarom je enthousiast bent voor de functie en waarom je juist hier op gesolliciteerd hebt.
Tips voor de vraag: ‘Vertel eens wat over jezelf’
- Ook deze vraag kan je voorbereiden. Schrijf je verhaal uit op papier. Wanneer het in je hoofd blijft, wordt het vaak niet concreet genoeg en kun je jouw antwoord ook niet verbeteren.
- Houd het kort en krachtig. De werkgever/recruiter bepaalt naar aanleiding van jouw verhaal wat hij nog meer wil weten.
- Oefen met vrienden/collega's/leidinggevenden. Zij kunnen je helpen met feedback.
- Vermijd 'negatieve' verhalen over je oude werkgever, een klaagzang over dat je al zo lang aan het zoeken bent en teveel informatie over je gezinssituatie.
Maar je sollicitatiegesprek bestaat natuurlijk niet alleen uit de vraag ‘Vertel eens wat over jezelf’. Bereid je ook goed voor op andere veelgestelde vragen en je komt beter beslagen ten ijs.
Euro Planit heeft een groot netwerk aan opdrachtgevers waar wij jou graag aan willen introduceren. Want laten we reëel zijn, een vacature is niet uniek, jij bent dat wel! Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op! Wil je op de hoogste blijven leuke nieuwtjes en de nieuwste vacatures? Volg ons dan op Facebook, LinkedIn en Instagram.
Bron: Ron Katzenbauer - Monsterboard