Nieuw in het sollicitatiespel? Ontdek 7 waardevolle tips om jouw CV te verbeteren. Van structuur tot inhoud, leer hoe je indruk maakt en opvalt bij onze recruiters en consultants!

Waar staat CV voor?

Maar uhm... Waar staat CV nou eigenlijk voor? CV staat voor "Curriculum Vitae," een Latijnse uitdrukking die "loop van het leven" betekent. Het wordt vaak gebruikt als een document dat een samenvatting geeft van iemands educatieve achtergrond, werkervaring, vaardigheden en andere relevante informatie, met name bij sollicitaties voor banen of academische posities.

Als uitzendbureau ontvangt Euro Planit dagelijks talloze CV's. Maar wat maakt nu een goede CV? Waar letten wij als recruiters en consultants op wanneer we een CV beoordelen? In dit blog geven wij jou een aantal tips over hoe jij een goede CV kunt opstellen!

Tip 1: Overzichtelijke opbouw

Houd het overzichtelijk. Begin met je contactgegevens, gevolgd door een samenvatting of een profielschets dat je sterke punten en doelen benadrukt. Dan volgen secties zoals werkervaring, opleiding, vaardigheden en eventuele aanvullende informatie. Vermeld bij je persoonlijke gegevens, naast je naam, e-mailadres en telefoonnummer, ook in ieder geval je woonplaats. Zorg ervoor dat het e-mailadres dat je vermeldt professioneel is.

Schrijf je werkervaring in a-chronologische volgorde (het laatste het eerst benoemen). Zorg er verder voor dat je naast jaartallen ook maanden vermeldt bij de verschillende werkgevers. Wij checken altijd of er ‘gaten’ zitten in een cv. Als je referenties op je cv vermeldt, geef dit dan aan bij je referenten, zodat die weten dat ze gebeld kunnen worden. Vermeld niet alleen waar je hebt gewerkt of gestudeerd, maar ook over inhoud, taken en verantwoordelijkheden.

Tip 2: Vaardigheden voorbeelden

Wees specifiek en noem vaardigheden die direct relevant zijn voor de functie waar jij op wilt solliciteren. Bijvoorbeeld, in plaats van 'hielp bij projecten,' kun je zeggen ''coördineerde een team van 5 tijdens een project dat resulteerde in een 20% productieverhoging''.

Het tonen van relevante vaardigheden met concrete voorbeelden kan onze recruiters en consultants helpen een beter beeld te krijgen van hoe jij je vaardigheden hebt toegepast in eerdere situaties. Dit vergroot de geloofwaardigheid van je CV en benadrukt je geschiktheid voor de functie.

Tip 3: Wees onderscheidend

Voeg secties toe die je onderscheiden, zoals certificeringen, vrijwilligerswerk of relevante hobby's die je vaardigheden aantonen. Zorg er daarnaast voor dat jouw profielschets een juiste weerspiegeling geeft van wie jij bent.

Wil je jouw CV laten opvallen te midden van andere kandidaten? Gebruik dan sleutelwoorden van de betreffende vacature op een natuurlijke wijze in je CV om de kans te vergroten dat je CV opgemerkt wordt door geautomatiseerde screeningsystemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende sleutelwoorden voor een vacature binnen de techniek; technisch ontwerp, programmeren, systeemintegratie en kwaliteitscontrole.

Tip 4: Hoeveel pagina's bevat een CV?

Beperk jouw CV tot één of twee pagina’s. Denk goed na over de beste manier om je sterke kanten en ervaring weer te geven. Pas jouw cv aan op de baan waar je op solliciteert. Laat bijvoorbeeld oude vakantiebanen weg als je daarna werk hebt gedaan dat aansluit op de vacature. Zorg er wel voor dat je CV up-to-date is met je meest recente werkervaring, opleiding en vaardigheden.

Wil je erachter komen of jouw CV de '6 seconden test' doorstaat? Lees dan ook deze blog!

Tip 5: Consequente opmaak

Zorg ervoor dat je CV gemakkelijk te lezen is. Gebruik dezelfde lettertypen, opsommingstekens en kopstijlen. Onze recruiters en consultants waarderen een overzichtelijk CV waarin ze snel de benodigde informatie kunnen vinden, denk hierbij aan de 6 seconden test!

Tip 6: Wat voor soort foto op je CV?

Een foto op je CV kan zowel positief als negatief uitpakken. Als je besluit een foto toe te voegen, zorg dan voor een professionele uitstraling. Kies een foto waarop je formeel gekleed bent en die geschikt is voor een zakelijke omgeving.

Tip 7: Spellingscontrole

Klaar? Het ziet er erg slordig uit als er een spelfouten in je cv zitten. Vergeet vooral niet de spellingcontrole te gebruiken. Leun hier niet alleen op. Het kan helpen de tekst hardop te lezen, vanaf het eerste woord. Daarnaast is het verstandig je cv altijd aan anderen te laten lezen.

Kunnen wij jou verder helpen?

Heb jij nog vragen over het opstellen van en goed CV? Of zou jij graag wat tips willen over een bepaald onderwerp binnen het solliciteren? Laat het ons dan weten! Laat een reactie achter op Facebook of mail ons naar info@europlanit.nl en misschien behandelen wij jouw vraag wel in een van de blogs.

Wij bij Euro Planit helpen je graag bij het vinden van de perfecte baan. Een baan die écht bij jou past en waar jij écht gelukkig van wordt! Kijk anders eens tussen ons vacatureaanbod! Wil je hulp bij het vinden van de perfecte kandidaat? Vul dan ons aanmeldformulier in. Vergeet ons niet te volgen op Facebook, LinkedIn, Instagram en Twitter

Meld je aan voor de JobAlert!


Meld je hier vrijblijvend aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.