Weet je nog? “Banen op de tocht door robotisering” en “Komende jaren 5 miljoen banen weg door robots”. Zo’n 10 jaar geleden vertaalde nieuwsbladen als RTL en NOS de zorgen van werkend Nederland rondom automatisering en robotisering. Miljoenen mensen zouden zonder baan thuis komen te zitten. Niets bleek minder waar.
GROTE GEVOLGEN VOOR DE WERKGELEGENHEID
In 2013 voorspelde het World Economic Forum dat tussen 2015 en 2020 ongeveer 7,1 miljoen banen zouden verdwijnen. Dit omvatte niet alleen de vervanging van fabrieksarbeiders door robots maar ook de administratieve functies en kantoorbanen. Volgens een onderzoek uit 2018 van PwC staan er wereldwijd veel banen op de tocht door de opkomst van kunstmatige intelligentie en robots. Zo zou in de Verenigde Staten tussen nu en begin jaren dertig maar liefst 38 procent van alle banen gevaar lopen. Ook in andere ontwikkelde economieën zoals Duitsland (35 procent), het Verenigd Koninkrijk (30 procent) en Japan (21 procent) zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid potentieel groot.
EEN VERSCHUIVING NAAR TECHNOLOGIEGERICHTE BANEN
Maar hoe wordt daar nu over gedacht? In de Verenigde Staten wordt namelijk voorspeld dat tussen 2020 en 2030 bijna 3 miljoen STEM-gerelateerde banen (Science, Technology, Engineering & Mathematics) onvervuld zullen blijven vanwege een tekort aan gekwalificeerd personeel. In Europa wordt naar schatting in 2030 8,9% van de banen in de technologie- en ICT-sector moeilijk in te vullen volgens het EU-OSHA. McKinsey Global Institute benadrukt dat tegen 2030 wereldwijd tussen de 75 miljoen en 375 miljoen mensen van beroep zouden moeten veranderen als gevolg van automatisering en de verschuiving naar technologiegerichte banen.
Des te groter is het belang van samenwerking tussen overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven om programma's en initiatieven op te zetten die gericht zijn op het aanpakken van dit tekort en het creëren van een evenwichtige arbeidsmarkt in de technische sector. Het is een oproep tot actie om te investeren in menselijk kapitaal en vaardigheden die essentieel zijn voor de toekomstige economie en innovatie.
EURO PLANIT ZIET KANSEN
En Euro Planit? Wij zien kansen! Doordat wij de afgelopen 10 jaar flink hebben geïnvesteerd in het uitbouwen van onze technische portefeuille in Nederland én over de grens, kunnen wij steeds makkelijker de personeelsvraagstukken van onze opdrachtgevers vervullen. Hoe wij dat voor elkaar hebben gekregen? Daarover hoor je binnenkort meer!
Kun jij ook hulp gebruiken op dit gebied?
Neem dan contact op via +31 575 55 55 18 of info@europlanit.nl.