Albert Ensing, geboren in de buurt van Ter Apel, heeft een opmerkelijke reis afgelegd voordat hij directeur Inkoop en productie werd bij Van der Zee, de ambachtelijke slager van HANOS en Distrivers, leverancier van eten en drinken aan zorginstellingen. Zijn verhaal begint bij het melkveebedrijf van zijn ouders, waar hij opgroeide als de oudste van drie kinderen.

Van boerenzoon tot directeur

Zijn eerste kennismaking met de slagerswereld was min of meer toevallig. Op vijftienjarige leeftijd begon hij bij de plaatselijke slager met schoonmaakwerkzaamheden op zaterdagmiddagen. Na zijn eindexamen, nog zoekend naar zijn roeping, kreeg hij van de slager het advies om een vak te leren en werd hij aangemoedigd om naar de slagersvakschool te gaan. Deze stap bleek een schot in de roos; Albert vond zijn passie in het slagersvak en begon aan een carrière die hem door vele facetten van de vleessector zou leiden.

Tijdens zijn leerjaren werkte Albert bij een jong bedrijf waar hij de ruimte kreeg om fouten te maken en te leren. Dit bood hem een waardevolle kans om zich te ontwikkelen in een omgeving waar innovatie en leren centraal stonden. Na zijn militaire diensttijd, waarin hij als kok werkte, keerde hij terug naar de slagerij en bouwde zijn carrière verder uit. Hij werkte bij diverse bedrijven, zag hoe de industrie veranderde en paste zich aan de uitdagingen en kansen van elke nieuwe rol aan.

Een cruciaal moment in zijn carrière was de periode rond 2008, tijdens de kredietcrisis. De vleessector, zoals veel andere industrieën, stond onder grote druk. Albert maakte fusies en overnames mee die niet altijd succesvol waren en zag bedrijven, waarvoor hij had gewerkt, ten onder gaan. Deze ervaringen waren zwaar, maar boden hem ook belangrijke lessen over bedrijfsvoering, crisismanagement en de noodzaak van innovatie en flexibiliteit.

 

Samenwerken voor de beste resultaten

Na 40 jaar hard werken, is Albert nu al bijna zes jaar directeur Inkoop & Productie bij Van der Zee en Distrivers. Van der Zee behoudt de cultuur van een familiebedrijf, iets waar Albert bijzonder trots op is. Van der Zee staat bekend om zijn ambachtelijke benadering en de hoge kwaliteit van zijn producten. Albert benadrukt dat de medewerkers van Van der Zee niet alleen collega's zijn, maar een hecht team vormen dat samenwerkt om de beste resultaten te bereiken.

Albert werkt zelf ook regelmatig mee op de werkvloer. Hij gelooft dat het belangrijk is om zichtbaar en benaderbaar te zijn voor medewerkers. Of het nu gaat om het portioneren van vlees of het schoonmaken van kratten, hij is bereid om zijn handen vuil te maken wanneer dit écht nodig is. Dit hands-on leiderschap wordt zeer gewaardeerd door zijn medewerkers en zorgt voor een sterke band binnen het team.

090620teamhorsthuis_JHT0569

Visie en uitdagingen

Voor Van der Zee heeft Albert een visie die gericht is op het behoud van ambacht en kwaliteit, terwijl het bedrijf zich aanpast aan veranderende marktomstandigheden. Eén van de grootste uitdagingen is de balans vinden tussen traditioneel vakmanschap en moderne efficiëntie. Daarnaast speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Van der Zee is actief bezig met het verminderen van plasticgebruik en het optimaliseren van energieverbruik, zonder concessies te doen aan voedselveiligheid. Daarnaast is er ook aandacht voor de toekomst van de vleessector, met oog voor nieuwe ontwikkelingen zoals hybride producten en de eiwittransitie. Albert blijft voortdurend zoeken naar manieren om de processen te verbeteren en tegelijkertijd de kwaliteit van de producten hoog te houden.

Een ander belangrijk aspect van Van der Zee is de focus op de zorgsector. Van der Zee levert maaltijdcomponenten aan totaalleverancier van eten en drinken Distrivers, die de maaltijden met andere ingrediënten en boodschappen weer verdeelt over zorginstellingen door heel Nederland. Albert benadrukt dat de maaltijden, die het bedrijf levert aan Distrivers en dus indirect aan de zorginstellingen, van hoge kwaliteit moeten zijn. Hij ziet erop toe dat zijn team begrijpt dat deze maaltijden vaak het hoogtepunt van de dag zijn voor de bewoners, en dat het cruciaal is om zorg en aandacht te besteden aan elk gerecht. Deze aandacht aan gerechten maakt het verschil in een sector waar eten niet alleen voeding, maar ook een bron van plezier en comfort is.

 

Innovatief en toekomstgericht

Alberts ervaring en passie voor het vak drijven hem om voortdurend te zoeken naar nieuwe manieren om de vleessector te verbeteren. Hij werkt samen met boeren in binnen- en buitenland om exclusieve en hoogwaardige vleesproducten te verkrijgen. Zijn ervaring in de markt helpt Albert vaak een stap verder: directe samenwerking zorgt voor transparantie en een hogere kwaliteit van het eindproduct. Van der Zee's betrokkenheid bij projecten in Canada, Uruguay en Spanje toont de internationale reikwijdte en ambitie van het bedrijf.

Onderwijs en kennisoverdracht zijn termen waar Albert zich wel in kan vinden. Zo nu en dan geeft hij masterclasses en trainingen samen met collega’s om zijn team én klanten te informeren over de nieuwste ontwikkelingen in de vleessector. Deze sessies zijn niet alleen informatief, maar ook een manier om de passie voor het vak over te brengen. Het organiseren van culinaire evenementen en samenwerkingen met topchefs versterkt de reputatie van Van der Zee als een bedrijf dat streeft naar perfectie.

De ontwikkeling van Albert om van boerderij-jongen tot directeur bij Van der Zee te komen is een mooi voorbeeld waar doorzettingsvermogen en passie voor het vak je kunnen brengen. Door zijn ervaringen is Albert een echte teamspeler geworden die gewaardeerd wordt door iedereen: van werknemers tot leveranciers. Met een duidelijke visie op duurzaamheid, innovatie en klantgerichtheid, staat Albert Ensing aan het roer van een bedrijf dat trots is op zijn roots, maar altijd vooruitkijkt.

Voor bedrijven en professionals die op zoek zijn naar een betrouwbare partner in de vleessector, biedt Van der Zee altijd producten van de hoogste kwaliteit en een prettige werksfeer.

 

De deur staat open voor nieuwe talenten die willen bijdragen aan dit familiebedrijf dat klaar is voor de toekomst. Lijkt het je tof om bij dit bedrijf te werken? Kijk even naar de vacatures of neem contact op met Euro Planit via info@europlanit.nl of 0575 - 55 55 18.

Nieuwe vacatures ontvangen?


Meld je aan voor de JobSpotter en ontvang elke twee weken de nieuwste vacatures rechtstreeks in jouw inbox!