Vandaag is het 1 mei: de Dag van de Arbeid! Maar wat houdt deze dag nou eigenlijk precies in, en wat heb jij er als werknemer aan?
Ondanks dat deze feestdag in Nederland geen vrije dag is, is het zeker een dag om even een moment bij stil te staan. Eerst even een stukje geschiedenis: een normale werkdag had vroeger geen maximale werkuren. In de 15e en 16e eeuw ontstond er steeds meer vraag naar een werkdag van acht uur, mede omdat mensen doorkregen dat er meer in het leven was dan enkel werken.
Op 1 mei 1890 werd een internationale strijddag voor de achturige werkdag georganiseerd: gezien als de eerste Dag van de Arbeid. Op die dag werden er demonstraties gehouden in onder andere Frankrijk, Oostenrijk-Hongarije, Italië, Spanje, België en de Verenigde Staten. Ook in Nederland werden er demonstraties georganiseerd. Vele van deze demonstraties hadden geen succes, maar in de Verenigde Staten hadden ze wel succes: timmerlieden in bepaalde staten kregen de werkdag van acht uur toegezegd, terwijl in andere vakgebieden eerst nog de negenurige werkdag ingevoerd werd.
Is de Dag van de Arbeid een vrije dag?
De Dag van de Arbeid valt in Nederland, België, Aruba, Curaçao en Suriname elk jaar op 1 mei. In andere landen wordt hier soms van afgeweken. Veel landen in Europa hebben de Dag van de Arbeid uitgeroepen tot nationale vrije dag, maar niet ieder land: onder andere Nederland is een van de landen die deze speciale dag wel vieren, maar het niet inzetten als nationale vrije dag.
Ook in Nederland wordt er soms van afgeweken. Voor werknemers van de gemeente Amsterdam en de gemeente Hoorn is 1 mei bijvoorbeeld wel een vrije dag, hoewel zij er zelf voor kunnen kiezen om door te werken. Verder heeft een kleine groep ambtenaren, banken, werknemers van vakbonden en beurshandelaren op 1 mei wel een vrije dag.
Voelt jouw werkdag als een eeuwigheid?
Dan is het misschien tijd om van baan te switchen! Kijk eens in ons vacatureoverzicht en zorg ervoor dat jouw werkdag niet als een eeuwigheid aanvoelt. Misschien spreken we elkaar snel. 😉